!

Olemme avoinna ma-pe klo 8-16.

Julkaistu 28.5.2020

Tunnetko jo kosteusvoiteiden ainesosat?

 

Iholla on yksi tärkeä tehtävä: kosteuden säilyttäminen. Iholta haihtuu kuitenkin kosteutta monista tekijöistä johtuen: mm. pesut, kuiva ilma, kuiva ihotyyppi aiheuttavat kosteuden menettämistä. Miten voiteet hoitavat ihoa ja mitä raaka-aineita hyvät kosteusvoiteet yleensä sisältävät? Esittelemme tässä artikkelissä kosteusvoiteiden raaka-aineita ja niiden merkitystä.

Ihon luonnollinen kosteustekijä

 

Ihossa on luonnostaan useita kosteutta ylläpitäviä tekijöitä. Ihon sarveissolukerroksessa on yhdistelmä useita komponentteja, jota kutsutaan yhdessä ihon luonnolliseksi kosteustekijäksi (Opinnäytetyö 2016, Halonen Suvi) Luonnolliseen kosteustekijään kuuluu muun muassa maitohappoa, ureaa ja aminohappoja. Lisäksi sarveissolukerroksen soluväliaineessa on rasvahapoista, keramideista ja kolesterolista muodostuva lipidikerros, joka estää kosteuden haihtumista iholta. Iho erittää myös talia, jonka tarkoitus on ylläpitää ihon kosteutta. Ihon päivittäinen puhdistaminen poistaa iholta talia, minkä takia sitä joudutaan korvaamaan kosteusvoiteiden rasvamaisilla aineilla. Ilman riittävää kosteutta ihossa ihosta tulee kuiva ja ikääntyneen näköinen.

 

Kosteusvoiteiden ainesosat

 

Kosteusvoiteiden tarkoituksena on ihon pehmentäminen ja silottaminen, kosteuttaminen, ihon ulkonäön parantaminen optisesti ja tehoaineiden kuljettaminen ihoon. Kosteusvoide ei lisää vettä ihoon, mutta oikeanlainen kosteusvoide sisältää hyviä okklusiivisia aineita, humektantteja ja emollientteja, jotka estävät kosteuden haihtumista iholta ja auttavat ylläpitämään ihon omaa kosteuspitoisuutta.

 

  • Okklusiivisten raaka-aineiden tarkoitus on estää kosteuden haihtumista iholta muodostamalla hydrofobinen kalvo ihon pinnalle ja sarveissolukerroksen soluväleihin. Okklusiivisia aineita ovat muun muassa vaseliini, silikonijohdannaiset, lanoliini ja mineraaliöljyt.
  • Humektantit vetävät puoleensa kosteutta ja siirtävät kosteutta dermiksestä epidermiksen pintakerroksiin. Humektantteja ovat muun muassa glyseroli, urea, natriumlaktaatti, propyleeniglykoli ja sorbitoli. Yksi vanhimmista käytössä olevista kosteuttajista on glyseriini, jota toisinaan kutsutaan glyseroliksi.
  • Emollienttien tarkoitus on tehdä ihon pinnasta sileä ja pehmeän tuntuinen täyttämällä ihon pinnalta hilseilevien sarveissolujen välejä. Erilaisia emollientteja on yli 600, ja niiden ominaisuuksia voivat olla esimerkiksi rasvainen, kuiva, liukas, imeytyvä, ei-imeytyvä tai kiiltävä.  Emollintit voidaan jakaa niiden käyttötarkoituksen mukaan suojaaviin, rasvamaisiin, kuiviin ja supistaviin emollientteihin.

Urea on ihoa hoitava aine sekä humektantti. Kosmetiikassa käytetään synteettisesti valmistettua ureaa eli karbamidia antistaattisena, happamuutta säätelevänä, kosteuttavana tai ihoa hoitavana aineena. Karbamidia on luonnostaan terveellä iholla, mutta kuivalta iholta sen määrä on vähentynyt. Sen vuoksi esimerkiksi kosteusvoiteissa karbamidia voidaan käyttää sitomaan kosteutta. Mills Käsi- ja jalkavoide herkälle iholle sisältää ureaa 10 %.

 

Bisabololi on kamomillasta saatavaa kasviuutetta, jota käytetään niin tulehduksien välttämiseen kuin hoitamiseenkin. Se kosteuttaa ja desinfioi ihoa tehokkaasti.

 

Propyleeniglykolia (Propylene glycol) käytetään useissa kosmetiikkatuotteissa kosteuttavana ja ihoa hoitavana ainesosana.

 

Allantoiini on rauhoittava ja pehmentävä ainesosa, joka sopii erityisen hyvin herkälle iholle.

 

Karitevoi eli sheavoi on kasvirasva, jota saadaan voipuun (karitepuun, Vitellaria paradoxa) pähkinästä. Sitä käytetään laajasti kosmetiikan raaka-aineena. Mills Pihkavoide halkeamiin sisältää karitevoita. Voide hoitaa ärsyyntynyttä, kuivaa ja halkeilevaa ihoa. Mills Pihkavoide on täsmävoide jalkojen iho-ongelmiin. Erityisesti halkeileville kantapäille. Sopii kaikenikäisille.

 

Merisuola: ihoa hoitava aine, joka sitoo ihoon kosteutta

 

Raaka-aineiden lähteitä: http://www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/kosmetiikkasanasto/

ja incihaku.fi 

 

Henkilö kurottaa sohvalla istuen kohti etualalla olevia jalkoja varpaitaan kosketteen.