!

Noutomyymälä on avoinna ma-pe klo 8-16.

Julkaistu 26.9.2022

Miten hoitaa ja ennaltaehkäistä kantapääkipua? – vinkit asiakkaan ohjaukseen

Kantapääkipu on yleinen vaiva niin nuorilla juoksijoilla kuin esimerkiksi seisomatyötä tekevien keskuudessa. Kantapääkipua voivat aiheuttaa myös muun muassa huonot jalkineet tai jalkaterän asentovirheet.

 

Kantapääkipu voi äityä ikäväksi, arkea vaikeuttavaksi vaivaksi. Lue yleisimmistä kantapääkipua aiheuttavista vaivoista ja siitä, millä tavoin ohjata asiakasta ennaltaehkäisemään ja hoitamaan kantapääkipua.

 

Mistä kantapääkipu johtuu?

 

Jotta kantapääkipua voi helpottaa, on järkevää pyrkiä selvittämään, mistä kantapääkipu johtuu. Kantapääkivulle voi olla useita eri syitä, ja yleisimpänä voidaan pitää plantaarifaskioosia, eli kantakalvon rappeumatilaa.

 

Aina kyse ei kuitenkaan ole plantaarifaskioosista. Kantapään kipuilu voi johtua myös tavallista suuremmasta jalkaterään kohdistuvasta rasituksesta. Myös äkillinen, kantapäähän kohdistunut tärähdys tai voimakas ponnistus voivat aiheuttaa kantapään kiputiloja.

 

Lisäksi huonot jalkineet, kovalla alustalla tapahtuva kävely tai juoksu, hiertymät ja kovettumat kantapäissä, ylipaino, jalkaterän asentovirheet tai toistuva rasitus voivat aiheuttaa kantapääkipua. Kantakivun syy voi löytyä myös harvinaisemmasta kantaluun murtumasta tai lapsilla yleisestä Severin taudista.

 

Jalkapohjan kantakalvontulehdus, ohentunut tai siirtynyt rasvapatja, limapussintulehdus tai kantaluun rasitusmurtuma voivat aiheuttaa kantapääkipua.

 

 

Millaisia vinkkejä antaa kantapääkivun ennaltaehkäisyyn ja hoitoon?

 

Ennaltaehkäisevä hoito on tärkeää kantapääkivun välttämisessä. Ennaltaehkäisyn avulla tulehdustilan ja luupiikin syntyminen on mahdollista välttää.

 

Kuinka neuvoa asiakasta ehkäisemään kantapääkipua?

 

Venyttely, hieronta ja hyvät kengät voivat auttaa. Erityisesti jalkapohjien, pohkeiden, takareisien ja akillesjänteen venytyksestä voi olla hyötyä. Jännekalvojen vahvistamisesta voi myös saada apua kantapääkivun ennaltaehkäisyyn.

 

Kengissä tulisi vältää korkoa sekä kärkikäyntiä. Myös kengän kärjen tulisi olla riittävän tilava.

 

Kädet hierovat jalkaa
Hieronta voi auttaa kantapääkipuun.

 

Entä kun kantapääkipu on jo syntynyt?

 

Kevyt pohkeen ja jalkapohjan hierominen voivat auttaa kivun hellittämisessä.

 

Jos kipu on syntynyt rasituksen johdosta, kannattaa rasitus lopettaa, kaikkea liikkumista kuitenkaan keskeyttämättä. Pohkeen ja jalkapohjan hierominen voivat myös hellittää kipua.

 

Esimerkiksi Severin taudissa kantaluussa akillesjänteen kiinnityskohdassa tuntuva kipu tekee alueesta paineluaran. Tauti kuitenkin häviää ajan myötä, ei vaadi erityistä hoitoa, joskin kylmähoito voi auttaa.

 

Mitä tuotteita voit tarjota kantapääkivun ennaltaehkäisyn ja hoidon tueksi?

 

Hyviä tuotteita kantapääkivun hoidon tueksi ja ehkäisemiseksi ovat kantapäiden iskunvaimennusta ja pehmustusta lisäävät tuotteet.

 

Kenkiin ja iholle asetettavat silikoniset pehmusteet vaimentavat tehokkaasti kantapäihin kohdituvia iskuja ja ehkäisevät sekä helpottavat kantapääkipua.

 

Comforsilin silikonituotteet sopivat erinomaisesti kantapääkivun hoidossa ja ehkäisyssä käytettäväksi. Kantapääkuppi, kantapäätyyny ja erilaiset tukipohjalliset ovat tuotteita, joiden pariin asiakkaan voi ohjata.

 

Comforsil Kantapääkuppi sopii kaikkii kiputiloihin

 

Kaikkiin kantapään kiputiloihin soveltuva Comforsil Kantapääkuppia on helppo suositella. Pehmytkudokset paikallaan pitävä kuppirakenne tukee myös rasvapatjaa, vähentäen kantaluuhun kohdistuvaa painetta.

 

Tutustu Comforsil Kantapääkuppiin

 

Kantapääpehmuste ennaltaehkäisemään kantapääkipua ja rasitusta

 

Comforsil Kantapääpehmuste on erinomainen tuote kantapääkivun ja rasituksen ennaltaehkäisyyn. Tärähdyksen aiheuttamaa kipua lievittävä ja askelta keventävä pehmuste on hyvä valinta myös kantakalvon tulehdustilan ja rasvapatjan siirtymisen tai ohentumisen hoitoon.

 

Tutustu Comforsil Kantapääpehmusteeseen

 

Kantapäätyyny luupiikkiä lievittämään

 

Comforsil Kantapäätyyny on omiaan lieventämään kovan iskun aiheuttamaa voimakasta, kantapään keskelle kohdistuvaa kipua tai luupiikin aiheuttamaa vaivaa.

 

Kantapäätyynyn keskiosa on irrotettava, jolloin tyynyn avulla saadaan voimakkaampi kivunlievitys. Kun asiakkaan kantapään keskelle kohdistuva kipu on lievempää, voi tuotetta käyttää keskiosan kanssa.

 

Tutustu Comforsil Kantapäätyynyyn

 

Tukipohjallisista kevennystä kantapäälle

 

Anatomisesti muotoillut Mills Tukipohjalliset keventävät kantaiskua ja päkiän alueen kuormitusta.

 

Nämä iskunvaimennuspohjalliset ovat käytössä miellyttävän tuntuiset ohjaten samalla jalkaterän sisäkaarta oikeaan asentoon. Pohjalliset sopivat useimpiin kenkiin.

 

Tutustu Mills Tukipohjallisiin

 

Mills Terveyspohjalliset – tehokasta iskunvaimennusta

 

Kestävästä Poron®-materiaalista (3 mm) valmistetut Mills Terveyspohjallisia käyttämällä jalkapohjaan kohdistuva paine ja rasitus vähenee. Pohjalliset voivat myös ehkäistä iho-oireita, jotka johtuvat kengästä.

 

Pohjalliset sopivat jokapäiväiseen käyttöön ja ne vievät vain vähän tilaa kengästä. Mills Terveyspohjallisen voi yhdistää erilaisten pohjalliselementtien kanssa.

 

Tutustu Mills Terveyspohjallisiin

 

 

Tarjoa asiakkaalle vaihtoehtoja kantapääkivun hoitoon

Muistuta asiakkaitasi, että kipuilevan kantapään kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan hakea vaivaan apua jalkojenhoidon ammattilaisilta.

Kaikki kantapään kipujen kanssa kamppailevat eivät tiedä, että kantapääkivun hoitoon ja ennaltaehkäisyyn on olemassa erilaisia ratkaisuja.

Tutustu seuraavaksi siihen, miten valita oikeanlaiset pohjalliset aktiviteetteihin.