Miten huollan instrumentteja?

Instrumenttien kunnosta kannattaa pitää huolta, jotta ne toimivat tarkoituksenmukaisesti ja kestävät käytössä. Instrumentit tulee desinfioida ja steriloida aina käytön jälkeen. Kokosimme tähän oleelliset asiat toimista, joita instrumenttien käyttökunnossa pitäminen ja mikrobien leviämisen estäminen instrumenttien kautta hoitotyössä edellyttää:

  1. Puhdista uusien instrumenttien nivelpinnat tehdasöljystä.
  2. Tiputa tippa nivelöljyä niveliin molemmin puolin. Avaa ja sulje leikkureita pari kertaa öljyn leviämiseksi. Pyyhi ylimääräinen öljy pois.
  3. Käytetyistä instrumenteista pestään irtolika pois käyttäen pesuharjaa. Sitten instrumentit desinfioidaan. Noudata valmistajan ohjeita desinfiointiliuoksen valmistamisesta ja käyttöajasta. Huuhdo instrumentit huolellisesti desinfioinnin jälkeen vedellä. Kuivaa hyvin, erityisesti nivelet. Vaihtoehtona instrumenttien mekaaniselle pesulle ja desinfionnille on ultraäänipesukoneen käyttö. Tällöin ultraäänipesukoneessa käytetään Erisan Des-liuosta. Ultraääni irrottaa lian. Erisan Des-liuoksessa instrumentit desinfioituvat.
  4. Sitten instrumentit steriloidaan joko autoklaavissa tai kuumailmasterilaattorissa. Sterilointi kuumailmasterilaattorissa: Pakkaa instrumentit sterilointilaatikkoon vierekkäin tai pussita ne. Instrumentit tulee steriloida aina nivelet auki. Kuumailmasteriloinnin pussitusletku kestää max 180°C. Jos pussi sulaa tai muuttuu ruskeaksi on sterilaattorin lämpötila liian korkea. Parhaan sterilointituloksen saavuttamiseksi laita vain suositeltu välinemäärä steriloitumaan. Ainoastaan samasta materiaalista valmistettuja instrumentteja tulisi steriloida samassa liuoksessa. Erilaatuiset metallit reagoivat keskenään ja instrumenttisi saattavat tummua tai niihin voi tulla värimuutoksia. Myös korkeat rauta- tai mineraalipitoisuudet voivat aiheuttaa värimuutoksia. Käytä indikaattoriteippiä varmistamaan sterilointi. Käytä instrumenttien merkintään merkintäteippiä tai -renkaita. Varmista teipin/renkaiden soveltuvuus käyttämäsi sterilaattorin mukaan. Ethän merkkaa instrumentteja kaivertamalla tai raaputtamalla; instrumenttien valmistajat eivät anna takuuta kaiverretuille tai raaputetuille instrumenteille.
  5. Öljyä leikkurit nivelöljyllä viikoittain tai aina kun nivelet tuntuvat jäykiltä. Säännöllinen öljyäminen on tarpeen, sillä sterilaattorin korkea lämpötila kuivattaa instrumenttien nivelpintoja.

Tummuneita instrumentteja, joissa on värimuutoksia tai pintaruostetta voidaan puhdistaa käyttäen Erisan Steeliä.

Jos leikkurit putoavat, niiden kärjet yleensä aukeavat ja ne eivät enää leikkaa normaalisti. Tällöin leikkureita ei pystytä enää korjaamaan uudenveroisiksi, ja leikkurit kannattaa päivittää uusiin.

/13.9.2018 M.Stenberg