!

Olemme avoinna ma-pe klo 8-16.

Julkaistu 2.1.2022

Tunnetko unguis incarnatuksen hoitokeinot?

Sykyttävä tunne, punoitus, paine ja kipu. Näillä sanoilla kuvaillaan usein unguis incarnatusta, eli sisäänkasvanutta kynttä ja sen aiheuttamia tuntemuksia ja havaintoja varpaassa. Unguis incarnatus on tila, jossa kynnen reuna painautuu kasvaessaan kynsivalliin. Yleensä sisäänkasvanut kynsi ilmenee isovarpaassa. Tämä kivuliaskin vaiva voi muodostua kenelle tahansa iästä riippumatta, mutta sen syntymiseen ja ennaltaehkäisyyn voi vaikuttaa kiinnittämällä huomiota jalkojen itsehoitoon.

Jalkojenhoidon ammattilaiselle sisäänkasvanut kynsi ja siihen liittyvät vaivat ovat erittäin tuttuja. Kerromme lyhyesti vaivan taustoista ja hoitokeinoista tässä artikkelissa.

Taustalla usein vääriä itsehoitotottumuksia

Kynsien sisäänpäin kasvamiseen on monia erilaisia syitä, mutta useimmiten vaivan aiheuttaa virheellinen itsehoito. Kun on totuttu ja opittu leikkaamaan kynnet väärin, seurauksena voi olla kynnen sisäänpäin kasvu. Kun kynnet leikataan kulmista liian lyhyiksi, kynsipatja pienenee ja kasvaessaan kynsi kupertuu alaspäin ja se aiheuttaa painetta pehmytkudokseen. Seurauksena kynsivalli voi tulehtua.

Toistuvat kuumat jalkakyvyt altistavat helposti sisäänkasvaneelle kynnelle. Kosteus johtaa kynsiuurteiden pehmenemiseen. Pehmenneet kynsiuurteet eivät kestä kynnen tai kengän aiheuttamaa painetta, ja kynsi painautuu syvemmälle kudokseen, mikä saa aikaan ihon rikkoutumisen.

Liian pienien kenkien ja sukkien käyttö muuttaa kynnen mallia, jolloin kynnen normaali kasvu voi häiriintyä. Turvotus, ylipaino ja runsas hikoilu pahentavat oireilua. Jos jalkahygieniasta ei huolehdita riittävästi, kynsiuurteisiin kerääntyy likaa ja nukkaa. Epäpuhtaudet painavat kynttä, ja seurauksena kynsiuurteeseen muodostuu painetta ja kynsi voi irrota.

Perimä ja ikääntyminen

Joskus sisäänkasvaneen kynnen taustalla on fysiologisia syitä, kuten kynsilevyn malli, kynsivallin liiallinen kasvu tai poikkeavat 1. ja 2. jalkapöytäluiden mittasuhteet. Kynsilevyn malli on usein synnynnäinen, mutta siihen vaikuttavat myös esimerkiksi jalkineiden sopivuus ja ikääntyminen. Ikääntyessä tapahtuu rappeutumista, mikä osaltaan vaikuttaa myös kynsiin: kynnet voivat alkaa kasvaa rullalle, kuivua ja kovettua.

Huomio ennaltaehkäiseviin toimiin

Jalkojen oikeaoppinen omahoito on tärkein kynnen sisäänpäin kasvua ehkäisevä keino. Nämä hoitokeinot ylläpitävät jalkojen ja varpaiden kynsien terveyttä:

  • kynsiuurteiden puhdistus
  • jalkojen pesu haalealla vedellä
  • kynsien oikea leikkausmalli
  • rasvaus sekä
  • oikeankokoisten sukkien ja kenkien käyttö

Kuperakyntisen kannattaa käydä leikkauttamassa kynnet jalkojenhoidon ammattilaisella, jotta kivuliaita kynsipiikkejä ei pääse syntymään. Voimakasta hikoilua voi välttää esimerkiksi suosimalla sukkamateriaaleja, jotka eivät säilytä kosteutta. Hyvä vaihtoehto paljon kosteutta imevälle puuvillasukalle on esimerkiksi polyesterista valmistettu sukka. Myös lampaanvillasta on usein apua liikahikoilun aiheuttamien ongelmien vähentämisessä. Monet pohjalliset, kuten Motion Control Iskunvaimennuspohjalliset, kuljettavat kosteutta pois ja pitävät jalat kuivina.

Ammattilaisen hoitoapu ja itsehoito

Sisäänkasvaneen kynnen hoidossa korostuvat jalkaterapeuttinen hoito sekä kotona suoritettu itsehoito. Kynsiuurteen puhdistaminen ja keventäminen kuitukangaseristeellä, kynsipiikin poisto sekä mahdollinen kynsiproteesi ovat jalkaterapeutin vastaanotolla saatavia hoitomuotoja. Kynsiuurre puhdistetaan tutkimusinstrumentilla, atulalla tai esimerkiksi tylppäpäisellä fissuuralla. Tavoitteena on saada epäpuhtaudet ja erite pois alueelta. Kuitukangaseriste, kuten Copoline, vähentää kynnen hankautumista uurteeseen. Eriste irtoaa itsestään kynnen kasvaessa.

Kynsiproteesi estää vajaamittaisen kynnen kasvamisen sisäänpäin. Proteesin avulla kynsi kasvaa tasaisesti. Proteesia ei tule laittaa, mikäli kynsivalli on haavainen tai tulehtunut. Kynnenoikaisuhoito jousella tai liuskalla auttaa kynttä kasvamaan oikeaan suuntaan. Tehokkain oikaisuvoima on jousioikaisulla.

Ihanteelliseen itsehoitoon kuuluu kynsien pitäminen tarpeeksi pitkinä, kynsien rasvaus, oikeankokoisten sukkien ja kenkien käyttö sekä tulehduksen ilmaantuessa vaiva kannattaa käydä arvioimassa lääkärillä. Mahdollinen bakteeritulehdus vaatii antibioottihoitoa.

Teepuusalvaa hoitoon ja ennaltaehkäisyyn

Teepuuöljy on antimikrobinen eteerinen öljy, jota voidaan käyttää laimennettuna kynsiongelmien hoidossa. Pedibaehr Teepuusalva on teepuuöljyä sisältävä voide, jota levitetään hoidettavalle kynnelle. Salva vähentää kynnen aiheuttaman paineen tuntua ja ehkäisee ihoärsytystä.

Pedibaehr Teepuusalvaa suositellaan itsehoitotuotteeksi sekä sisäänkasvaneen kynnen hoidossa että ennaltaehkäisyssä. Hoitoalue voidaan tarvittaessa peittää esimerkiksi Soft next – joustosidoksella. Voidetta levitetään kahdesti päivässä optimaalisen tuloksen saamiseksi.

 

”Pedibaehr Teepuusalvaa suositellaan itsehoitotuotteeksi sekä sisäänkasvaneen kynnen hoidossa että ennaltaehkäisyssä.”

Unguis incarnatus lyhyesti

  • aiheutuu yleensä virheellisestä itsehoidosta
  • oireena punoitus ja kipu kynsivallin alueella, paineen jatkuessa voi kehittyä kynsivallintulehdus
  • ammattilaishoitona esimerkiksi kynsiuurteiden puhdistaminen sekä kynnenoikaisuhoito
  • itsehoitona kynsien pitäminen tarpeeksi pitkinä, kynnen kulmien pitäminen suorana, ennaltaehkäisevien voiteiden käyttö
1. Sisäänkasvanut kynsi, 2. jousimenetelmällä korjattu kynsi, 3. tervehtynyt kynsi

 

Lähteet:

Stolt, Minna; Flink, Anne ym.: Jalkaterveys (Duodecim), 1. painos 2017