!

Olemme avoinna ma-pe klo 8-16.

Julkaistu 13.11.2020

Miten ammattilaiset näkevät diabeetikon jalkojenhoidon?

​​​Diabeetikkojen jalkaterveys on  tärkeä osa kokonaisvaltaista diabeteksen hoitoa. Diabeetikon pitäisi aina ottaa jalkaongelmat vakavasti ja huolehtia jalkaterveydestään, ettei pienistä ongelmista tule isoja ongelmia. Pitkään koholla ollut verensokeritaso vahingoittaa pieniä ja suuria verisuonia, sydäntä ja hermostoa. Hermostomuutokset ja -vauriot aiheuttavat tavallisemmin jalkojen tuntohäiriöitä, jalkaterän ja varpaiden asentomuutoksia sekä lihasheikkoutta. Jalkojen kunnon tarkkailu on siis diabeetikoille erittäin tärkeää, sillä eri jalkaongelmien varhainen toteaminen mahdollistaa paremman hoidon.

Tästä artikkelista löydät usein kysytyt kysymykset ja Espoon Jalkaterapia Team -yrityksessä toimivien jalkaterapeuttien vastaukset liittyen diabeetikon jalkojen hoitoon ja ammattilaisen vastaanotolla käyntiin.

Tietääkö vastaanotolle tuleva asiakas oman riskiluokkansa? Miksi riskiluokitus on tärkeä tieto?

”Suurin osa vastaanotolle tulevista asiakkaista on käynyt jo diabeteshoitajalla ja saaneet riskiluokitusarvion. Osa asiakkaista ei muista omaa riskiluokkaansa, ja aika harva osaa sanoa omaa riskiluokkaansa. He kuitenkin ovat tietoisia, jos heille on tehty suojaavan tunnon testaus ja suurin osa pystyy kertomaan, oliko siinä muutoksia. Riskiluokka määrittää, kuinka säännöllisesti jalkojen hoidossa olisi syytä käydä.

 

Asiakkaan oma käsitys jalkojen kunnosta on tärkeää, jotta hän osaa hakeutua riittävän usein ammattilaisen luokse tarkastuksiin ja osaa kiinnittää huomiota omassa jalkojen hoidossa oikeisiin asioihin. Esimerkiksi suojaavan tunnon alentuminen tai kokonaan puuttuminen korostaa jalkojen kunnon tarkastusta, koska kipu ei ilmoita, jos jalkaterässä on ihorikko tai haava.”

Mihin riskiluokkaan kuuluvat asiakkaat käyvät  yksityisellä vastaanotolla hoidossa?

”Yksityisellä vastaanotolla käy kaikissa riskiluokissa olevia. Riskiluokkaan 0 tai 1 kuuluvat asiakkaat hakeutuvat hoitoon, koska julkisella puolella he eivät saa tarkastuksia. Riskiluokkaan 2 ja 3 kuuluvat asiakkaat tulevat meille saamaan lisää vastaanottokäyntejä. Osa heistä päätyy omasta valinnastaan käymään vain yksityisvastaanotolla.”

Onko tarvetta diabeetikoiden jalkojenhoidon vertaistukiryhmälle?

”Vertaistukea kaivataan usein sairauksien yhteydessä. Ne, jotka muutenkin kokevat hyötyvänsä vertaistuesta, varmasti hyötyisivät myös diabeetikoiden jalkojenhoidon vertaistukiryhmästä.”

Mitkä asiat motivoivat jalkojen itsehoitoon ja miten asiakasta on hyvä motivoida?

”Parhaiten jalkojen omahoitoon motivoi kannustaminen ja omahoidolla saavutetut hyvät hoitotulokset. Motivointi tulee tapahtua kannustamisen kautta ja pienillä askelilla aloittaen. Alkuun ei voi vaatia liikaa, koska se aiheuttaa ”hoitoähkyä”. Myös riittävien faktojen ja tiedon saanti auttaa monia sitoutumaan hoitoon. Hoitoa toteutetaan helpommin, kun tiedetään, miksi hoitoa tulee toteuttaa.”

Kuinka diabeetikot sitoutuvat jalkojen omahoitoon kotona?

”Sitoutuminen jalkojenhoitoon on vaihtelevaa. Pääosin asiakkaat jakautuvat niihin, jotka hoitavat jalkoja hyvin säntillisesti vaikka ongelmia ei vielä ole ja niihin, jotka alkavat hoitamaan jalkojaan vasta, kun ongelmia on jo tullut ja silloinkin itsehoitonsa on vähäisempää. Jalkojenhoidon laiminlyönti liittyy usein kivuttomuuteen, kun suojaava tunto on jo alentunut tai puuttuu.

Jalkojen itsehoitoon suhtautumista voidaan parantaa siten, että kaikki saisivat jo diabeteksen toteamishetkellä ohjausta ja riittävästi tietoa jalkojenhoidosta. Hoitoa tulisi myös kontrolloida säännöllisesti, vaikka ei olisi vielä jalkaongelmia. Ennaltaehkäisy olisi siis paras tapa välttyä ongelmilta.”

Mitkä ovat yleiset syyt jättää vastaanottokäynti väliin?

”Yleisin syy jättää tulematta vastaanotolle on tiedon puute ja usein ajatellaan, että vastaanotolle voi tulla vasta, kun on ongelmia tai kipua.”

Miten diabeetikon jalkojenhoidon tärkeyttä voitaisiin tuoda esiin?

”Kaikkien diabeetikon hoitoon osallistuvien tulisi korostaa jalkojenhoitoon hakeutumisen tärkeyttä jo aikaisessa vaiheessa.”

 

Asiantuntijoina artikkelissa jalkaterapeutit Paula Mehtonen, Pia Komi, Lea Mäkelä, Emma Laakkio ja Erika Rautiainen Espoon Jalkaterapia Teamista, Kauppakeskus Galleria, Konstaapelinkatu 4 2. krs, 02650 Espoo, puhelin +358 44 3422440.