!

Olemme avoinna ma-pe klo 8-16.

Julkaistu 16.1.2024

Jalat kovilla talvilajeissa – vinkit jalkavaivojen ehkäisyyn

Talvilajien harrastajilla jalat ovat kovilla monesta syystä: pakkanen puree, hiihtomonot hiertää tai laskettelumono painaa ikävästi. Kokosimme tähän artikkeliin vinkkejä talvilajeissa viihtyvien jalkavaivojen ennaltaehkäisyyn ja taltuttamiseen.

 

Mukavan talviulkoilupäivän ABC

Hiihtäessä ja lasketellessa jalat altistuvat hankaukselle, kitkalle ja hielle.  Etenkin uudet, vielä jalkaan muotoutumattomat monot tai monon sisällä rypyssä oleva sukka voivat aiheuttaa hiertymiä. Ihorikkoja voidaan ehkäistä käyttämällä oikeankokoisia ja hyvin istuvia monoja sekä iholta kosteutta poissiirtäviä, hengittäviä sukkia. Ihonsuojamateriaali kannattaa kiinnittää iholle ennen hiihtolenkkiä tai rinteeseen menoa, jolloin iho on vielä kuiva. Kosteuden sitomiseen ja pehmikkeeksi sopii Mills Lampaanvilla. Jalkojen rasvaus pitää ihon joustavana ja ehkäisee ihorikkojen riskiä.

 

1. Ovatko jalkineet sopivat?

Vuokratut tai lainatut monot saattavat hangata sillä ne eivät ole muotoutuneet käyttäjänsä jalkoihin sopiviksi. Muistuta sopivankokoisen hiihtokengän tärkeistä seikoista: varpaille tulee jäädä hiihtosukan kanssa liikkumatilaa n.1,2 cm ja kantakapin tulee olla jalkaan hyvin istuva, mutta se ei saisi painaa jalkaa missään vaiheessa. Hiihtokengän olisi hyvä olla säädettävä, jotta se saadaan istumaan jalkaterään optimaalisesti. Hengittävät, kosteutta iholta poissiirtävät sukat auttavat ehkäisemään hiertymien syntyä.

Laskettelussa ensisijaisen tärkeää on, että monot ovat sopivankokoiset. Vaikka monojen tulee olla jämäkät ja hyvin istuvat, ne eivät kuitenkaan saa puristaa. Jos jo sovitettaessa monoja jalkaan alkaa tuntua pakotusta tai kihelmöintiä, veri ei kierrä kunnolla ja monojen kanssa on turha mennä mäkeen – ne ovat epäsopivat. Epäsopivissa monoissa jalat myös kylmettyvät helpommin. Sopivat monot tuntuvat mukavilta, ja koukistettaessa jalkoja, monon kärkeen tulee enemmän tilaa varpaille, eikä kantapäätäkään tällöin purista mistään.

 

2. Suojaa iholle etukäteen

Kivulias rakko kantapäässä tekee hiihtolenkistä potkuineen tuskallista. Ja kun laskettelumono alkaa painaa keskellä rinnettä, meinaa mukavasti alkanut meno loppua siihen. Hiihtäjälle ja laskettelijalle on hyvä suositella riskialttiin ihoalueen suojaamista jo ennen hiihtoladulle tai rinteeseen lähtöä. Hiihtäjälle ihon suojaukseen soveltuu kevyesti pehmustava materiaali, esimerkiksi Mills Fleece Ihonsuojalevy. Leikattava ja muotoiltava Mills Fleece Ihonsuojalevy estää tehokkaasti hiertymän, hankauman ja rakon muodostumisen ihon liikkuessa. Ihonsuojalevy on tehty ohuesta ja hengittävästä materiaalista ja se pysyy paikoillaan hikoillessa. Tuotteesta on helppo leikata ja muotoilla sopiva pala, joka mukautuu hyvin iholle. Tarttuvan liimapinnan ansiosta ihonsuojalevy pysyy hyvin paikoillaan myös kovassa ja pitkäkestoisessa urheilussa. Mills Fleece Ihonsuojalevyn voi myös liimata suoraan monon hiertävään saumaan.

Katso Mills Fleece Ihonsuojalevy

 

Laskettelussa sääret ovat rasituksella, monot saattavat painaa ihoa ja aiheuttaa jopa mustelmia. Säären ihoalueen pehmustamiseen sopii iskua vaimentava pehmuste Comforsil Ihonsuojasta. Comforsil Ihonsuoja parantaa monon istuvuutta erityisesti luisevissa kohdissa kuten säären alueella, kehräsluun tai kantapään alueella. Jos jaloilla on taipumusta voimakkaaseen hikoiluun, on parempi suositella Mills Fleece ihonsuojaa, joka pysyy iholla hikoilusta huolimatta.

Katso Comforsil Ihonsuoja

3. Monipuolinen lampaanvilla monoon kuin monoon

Kosteuden sitomiseen toimii Mills Lampaanvilla. Ohjaa asiakasta lampaanvillan käyttöön. Lampaanvilla eristää ihonpinnat toisistaan, jolloin iho pysyy kuivana ja ehjänä. Lampaanvilla suojaa varpaiden ympärille levitettynä nivelpintoja ja ihoa mm. monojen aiheuttamilta hiertymiltä. Lampaanvilla toimii myös pehmikkeenä tai lämmikkeenä hiihtokengissä ja laskettelumonoissa.

Osta Mills Lampaanvillaa

4. Palautumista

Hiihto- tai laskettelupäivän lopuksi on hyvä venytellä, etenkin pohjelihakset, etu- ja takareidet. Venyttely ja kevyt hierominen auttaa palautumaan ja ehkäisee lihasjumeja. Myös lämmin jalkakylpy hellii rasittuneita jalkoja ja aktivoi jalkojen verenkiertoa. Jos jalat ovat turvonneet ja väsyneet, virkistäviä ainesosia sisältävä Callusan Vinum vaahtovoide hoitaa rasittuneita jalkoja. Vaahtovoide sisältää kosteuttavaa jojoba- ja avokadoöljyä.

Osta Callusan Vinum vaahtovoide

5. Joustava iho kestää rasitustaEtualalla jalanpohjat, joihin kädet kurottavat.

Rasvaus on paras tapa ehkäistä ihorikkoja, sillä hyvin kosteutettu iho on joustava ja kestää paremmin hankausta kuin kuiva iho. Ulkoilupäivän jälkeen on hyvä muistaa rasvata pestyt jalat. Jalkojen rasvaamiseen sopii erinomaisesti Mills Käsi- ja jalkavoide. Tuote kosteuttaa tehokkaasti ja jättää ihon kevyen ja miellyttävän tuntuiseksi. Voide hoitaa ihoärsytystä, rauhoittaa ihoa, ja sopii erityisesti herkälle iholle ja kaikenikäisille. Hyvin karhealle ja kuivalle iholle sopii erinomaisesti Mills Pihkavoide, joka suojaa ihoa halkeamilta ja vahvistaa ihon luonnollista suojakerrosta. Pihkavoide on helposti levittyvä ja riittoisa karitevoita ja suomalaista antibakteerista kuusenpihkaa (5%) sisältävä hoitovoide.

Osta Mills Käsi- ja jalkavoide

Osta Mills Pihkavoide