!

Olemme avoinna ma-pe klo 8-16.

Julkaistu 23.4.2020

Kuinka suojaan itseäni ja asiakasta hoitotyössä korona-aikana? Mukana ohjevideot!

Meneillään oleva pandemia on laittanut ammattilaiset miettimään, miten hoitotyötä voi jatkaa ja samalla minimoida infektioriski asiakkaalle ja itselle. Miten hoitotyöntekijän kannattaisi nyt toimia asiakastilanteissa?

 

Terveydenhuollon asiakastyössä on ensiarvoisen tärkeää huolehtia, että työympäristö on puhdas, toimiva ja turvallinen niin asiakkaalle kuin terveydenhuollon työtä tekevälle henkilölle. Infektioiden torjunnan ja ennaltaehkäisyn kannalta tärkeää on tietää, mitä kautta infektiot välittyvät eteenpäin. Infektioiden tartuntateitä ovat ilma-, kosketus- ja pisaratartunnat. Tartuntariskit voidaan minimoida noudattamalla aseptista työjärjestystä, oikein valittujen puhdistusmenetelmien, välineiden ja aineiden, oikein suunniteltujen siivoustiheyksien sekä oikeaoppisen käsihygienian avulla.

 

Aseptiikka tarkoittaa kaikkia niitä toimia, joiden tarkoituksena on estää infektioiden synty. (lähde: Aseptiikka ja käsihygienia hoitoympäristössä) Aseptiikan tarkoituksena on suojata ihmistä mikrobitartunnoilta ja estää mikrobien pääsy asiakkaaseen/potilaaseen, hoitovälineistöön, henkilöstöön sekä hoitoympäristöön. Aseptisella työjärjestyksellä tarkoitetaan hoitotyön suunniteltua toteuttamista puhtaasta likaiseen. Tätä työjärjestystä noudattamalla esimerkiksi kotihoidossa hoidetaan ensin infektoitumattomat asiakkaat ja vasta näiden jälkeen infektoituneet. Aseptinen omatunto on terveydenhuollon ammattihenkilön ammatillisen toiminnan lähtökohta ja sillä tarkoitetaan sitä, että hoitotyön ammattihenkilö on omaksunut ja sisäistänyt omaan toimintaansa aseptisen työjärjestyksen.

 

Aseptisessa työskentelytavassa huomioidaan aseptinen työjärjestys, hyvä käsihygienia, riittävän ajan varaaminen, työn suunnittelu etukäteen, välineiden etukäteisvalmistelu, hyvä valaistus ja asiakkaan ohjaaminen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hoitotilannetta ennen suoritetaan kattavat valmistelut: Lattiat suojataan, tarvittavat puhtaat instrumentit ja välineet otetaan valmiiksi esiin ja työtilan käyttö suunnitellaan niin, että aseptiikkaa pystytään noudattamaan (esim. käsihuuhdetta saatavilla riittävän lähellä työtilassa). Aseptisuus tukee myös  asiakkaan mielikuvaa ammattimaisesti tehdystä ja turvallisesta työstä. Lisää suojaustuotteiden käytöstä hoitotilassa voit lukea artikkelistamme täältä.

 

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL on ohjeistanut kaikkia nyt erityisen hyvään käsihygieniaan. Asiakkaita kannattaa asiasta kuitenkin muistuttaa. Käsienpesuohjeen voi myös tulostaa asiakastilaan. Jos käytössäsi on oma hoitotila, jossa otat asiakkaita vastaan, käsihygienian opaste kannattaa laittaa selvästi havaittavalle paikalle. Kun asiakas tulee hoitotilaan, ohjaa hänet ensin käsienpesulle.

 

Käsien alkoholihuuhdehieronta hoitotyössä viestii ammattitaidosta. Etyylialkoholikäsihuuhteella on paras teho viruksia vastaan, noin 100 kertaa suurempi kuin tavanomaisella saippuavesipesulla (lähde: Duodecimlehti). Hyvään käsihygieniaan liittyy oleellisesti pidättäytyminen sormusten ja kynsilakan käytöstä. Sormuksellisissa käsissä voi olla 14 kertaa enemmän gramnegatiivisia sauvoja ja 12 kertaa enemmän hiivasieniä kuin sormuksettomissa. Kynnen alla taas on mikrobeja Suomen väkiluvun verran, sormuksen alla Euroopan väkiluvun verran. (lähde: Superliitto) Koska sormukset vaikeuttavat käsihygienian toteuttamista, niitä ei pidä käyttää potilastyössä. Erisan käsihuuhde 500 ml nyt 5+1-ostoedulla

 

Nyt on hyvä huolehtia myös käsien ihon hyvinvoinnista. Käytä laadukasta ja tehokasta käsivoidetta ammattityössäsi. Suosittele myös asiakkaillesi käteviä pakkauksia kotiin. Täältä voit ostaa käsivoiteita.

 

Suojakäsineet – kuinka ne poistetaan ilman infektioriskiä?

 

Käsiä suojataan hoitotyössä monesta syystä: kemikaalien käsittelyn takia, mutta tärkeimpänä syynä on infektioilta suojautuminen. Käsineet tulee hoidon päätteeksi poistaa käsistä siten, että puhdas iho ei kosketa käsineiden epäpuhtaaseen ulkopintaan. Käsineet rullataan pois käsistä ja tiputetaan suoraan jäteastiaan. Ne ovat kertakäyttöisiä. Suojakäsineitä ei tule desinfioida, sillä se heikentää niiden suojausominaisuuksia ja
lisää mikrobien tarttumista niihin (Lähde: Suojakäsineet perioperatiivisessa hoitotyössä)

 

Ihon kannalta suojakäsinemateriaaleista vinyyli on sen johdosta hyvä, että se sopii useimmille eikä se sisällä herkästi allergisoivia aineita. Se on tehty PVC-muovista, johon on lisätty pehmentimiä, jotta materiaali on miellyttävä kädessä. Vinyylikäsineet on tarkoitettu hoitotyössä lyhytaikaiseen käyttöön, ne istuvat käteen huonommin kuin nitriilikäsineet. Nitriilikäsineillä myös kosketustuntuma on parempi kuin vinyylikäsineillä ja ne ovat käytössä kestävämpiä.

 

Hengityssuojan ja pisaravisiirin käyttö

 

Kertakäyttöisen hengityssuojan käyttö on erityisesti pandemian aikana suositeltavaa. Hengityssuojan käyttö hoitotilanteessa antaa suojan mm. aerosoleina leviäviltä taudinaiheuttajilta sekä ihopölyltä, jossa on myös mikrobeja ja taudinaiheuttajia. Henkilökohtaiseen suojaukseen tarkoitettuja kertakäyttöisiä kasvosuojia on nyt THL:n suosituksesta hyvä käyttää julkisissa paikoissa.

 

Millsille on juuri tullut saataville päätetyöhön ja tarkkuutta vaativaan hoitotyöhön soveltuva Drop Stopper PRO pisaravisiiri, jonka kirkas visiiri mahdollistaa tarkan näkemisen ja suojaa pisaratartunnoilta. Visiirin käyttö myös vähentää turhaa kasvojen koskettelua työskentelyn aikana.

 

Asiakkaille jälleenmyyntiin on nyt saatavilla erä kankaisia, valkoisia DropStopper Pisaramaskeja, jotka myydään 5 kappaleen myyntierissä. Kankaisia maskeja varten on hyvät pesuohjeet Työterveyslaitoksen sivuilla

 

Muita suojaustuotteita henkilösuojaukseen

Helppokäyttöinen ja säädettävä pisaraessu suojaa pisararoiskeilta. Tuote on kehitetty erityisesti kotihoidon ja asiakaspalvelutyön tarpeisiin. Kestää pesun (90°C). Ei anna 100% suojaa virustartunnalta. Yksi koko sopii kaikille.

 

Vaatteiden suojaamiseen tarkoitettu, työskentelyn hygieenisyyttä edistävä hihansuojus on kertakäyttöinen. Hihansuojassa on kuminauha molemmissa päissä ja saumat ovat vahvistetut. Yksi koko sopii kaikille.

Uutuus! Valkoinen pestävä suojatakki suojaa taudinaiheuttajilta ja on tarkoitettu hoitohenkilöstön säännölliseen käyttöön. Se on valmistettu vedenkestävästä PVC:stä. Siinä on pitkät hihat ja säädettävä vyö. Takin voi pesun ohella käsitellä desinfiointisuihkeella. Yksi koko sopii kaikille. Suojatakki kestää vuoden käytön.

 

Suojaessu pestävä 135 cm

Uutuus! Valkoinen pestävä suojaessu suojaa taudinaiheuttajilta ja on tarkoitettu hoitohenkilöstön säännölliseen käyttöön. Se on valmistettu vedenpitävästä PVC.stä. Essun voi pesun ohella myös käsitellä desinfiointisuihkeella Säädettävä vyö. Yksi koko sopii kaikille. Essu kestää vuoden käytön.

 

Asiakaskäynnit kotihoidossa oleville

Jos teet kotikäyntejä kotisairaanhoidon potilaille, tutustu THL:n ohjeeseen kotihoidon työnteijöiden suojaamisesta. Riskiryhmässä olevia potilaita hoidettaessa hygieenisesti oikeiden työskentelytapojen noudattaminen ja tilanteen vaatimien erityisohjeiden noudattaminen on ensiarvoisen tärkeätä.

 

Tietoa ja tukea yrittäjälle

Suomen Yrittäjät on koostanut verkkosivuilleen kattavan tietopaketin koronavirustilanteeseen liittyen, tutustu sivuston sisältöön täällä.

 

Katso video suojavarusteiden pukemisesta aseptista työjärjestystä noudattaen:

 

Katso video suojavarusteiden poistamisesta aseptista työjärjestystä noudattaen: