!

Olemme avoinna ma-pe klo 8-16.

Julkaistu 5.3.2021

Miten ehkäistä jalkavaivat laskettelussa? Vinkit asiakkaan ohjaukseen.

Laskettelu on suosittu talvilaji, joka sopii kaikenikäisille. Jäykissä laskettelumonoissa jalat rasittuvat useasta eri syystä. Miten jalat olisi hyvä huomioida jo ennen rinteisiin menoa? Nappaa artikkelista talteen vinkit rinteisiin suuntaavan asiakkaan ohjaukseen!

 

Eväät mukavaan laskettelupäivään

Laskettelu on suosittu talvilaji, joka sopii kaikenikäisille. Laskettelurinteessä on tärkeää muistaa kiinnittää huomiota jalkoihin ja niiden hyvinvointiin. Hyvä valmistautuminen takaa mukavan laskupäivän. Laskettelussa jalat ovat jäykissä monoissa alttiina eri rasitustekijöille jopa useita tunteja kerrallaan. Laskettelijan tyypillisimmät ongelmat ovat hiertymät, painaumat ja mustelmat jaloissa. Myös jalkojen särky tai ylirasittuminen voi vaivata, kun laskettelussa harjoitetaan usein normaalisti poikkeavia lihasryhmiä. Usein jalkaongelmiin havahdutaan vasta, kun jaloissa ilmenee kipua. Miten jalat olisi hyvä huomioida ennen rinteisiin menoa, ja mitä kannattaa muistaa tehdä rinnepäivän jälkeen?

 

1. Onko monot sopivat?

Laskettelussa ensisijaisen tärkeää on, että monot ovat sopivankokoiset. Vaikka monojen tulee olla jämäkät ja hyvin istuvat, ne eivät kuitenkaan saa puristaa. Jos jo sovitettaessa monoja jalkaan alkaa tuntua pakotusta tai kihelmöintiä, veri ei kierrä kunnolla ja monojen kanssa on turha mennä mäkeen – ne ovat epäsopivat. Epäsopivissa monoissa jalat myös kylmettyvät helpommin. Sopivat monot tuntuvat mukavilta, ja koukistettaessa jalkoja, monon kärkeen tulee enemmän tilaa varpaille, eikä kantapäätäkään tällöin purista mistään.

 

2. Suojaa säärille

Laskettelussa sääret ovat rasituksella, monot saattavat painaa ihoa ja aiheuttaa jopa mustelmia. Säären ihoalueen pehmustamiseen sopii iskua vaimentava pehmuste Comforsil Ihonsuojasta. Comforsil Ihonsuoja parantaa monon istuvuutta erityisesti luisevissa kohdissa kuten säären alueella, kehräsluun tai kantapään alueella. Jos jaloilla on taipumusta voimakkaaseen hikoiluun, on parempi suositella Mills Fleece ihonsuojaa, joka pysyy iholla hikoilusta huolimatta.

3. Joustava iho kestää rasitusta

Liikaa asiakkaita ei voi muistuttaa säännöllisestä rasvauksesta. Se on paras tapa ehkäistä ihorikkoja, sillä hyvin kosteutettu iho on joustava ja kestää paremmin hankausta kuin kuiva iho. Jalkojen rasvaamiseen sopii erinomaisesti Mills Käsi- ja jalkavoide. Tuote kosteuttaa tehokkaasti ja jättää ihon kevyen ja miellyttävän tuntuiseksi. Voide hoitaa ihoärsytystä, rauhoittaa ihoa, ja sopii erityisesti herkälle iholle ja kaikenikäisille. Hyvin karhealle ja kuivalle iholle sopii erinomaisesti Mills Pihkavoide, joka suojaa ihoa halkeamilta ja vahvistaa ihon luonnollista suojakerrosta. Pihkavoide on helposti levittyvä ja riittoisa karitevoita ja suomalaista antibakteerista kuusenpihkaa (5%) sisältävä hoitovoide.

 

 

4. Villaa varpaille

Laskettelurinteessä varpaat palelevat herkästi etenkin, kun usein hisseihin jonotetaan ja ollaan pitkiäkin aikoja paikallaan. Jalkojen pitäminen lämpiminä etenkin kunnon pakkassäillä on todellinen haaste. Varpaiden palelua voidaan ennaltaehkäistä asettamalla Mills Lampaanvillaa varpaiden ympärille. Mills Lampaanvilla on pitkäkuituista, hyvin pehmeää ja erikoispuhdistettua villaa. Lampaanvilla suojaa varpaiden ympärille levitettynä nivelpintoja ja ihoa mm. laskettelumonojen aiheuttamilta hiertymiltä. Lampaanvilla toimii myös mukavana pehmusteena monoissa.

 

 

5. Lämmittelyä ennen laskuja

Kehon lämmittely ennen rinteeseen lähtöä kannattaa. Venyttely ja lämmittely ehkäisee lihasrevähtymiä.  Jalkaterän lihaksia lämmitetään tekemällä yksinkertaisia päkiälle nousuja. Myös laskettelupäivän lopuksi on hyvä venytellä, etenkin pohjelihakset, etu- ja takareidet. Venyttely ja kevyt hierominen auttaa palautumaan ja ehkäisee lihasjumeja. Myös lämmin jalkakylpy hellii rasittuneita jalkoja ja aktivoi jalkojen verenkiertoa. Jos jalat ovat turvonneet ja väsyneet, virkistäviä ainesosia sisältävä Callusan Vinum vaahtovoide hoitaa rasittuneita jalkoja. Vaahtovoide sisältää kosteuttavaa jojoba- ja avokadoöljyä.

Lue koko artikkeli Mills.fi-sivuilta

Jalkojen liikuttelu- Millsin jumppaohjeet

Lue lisää väsyneiden ja kipeiden jalkojen hoidosta