!

Noutomyymälä on avoinna ma-pe klo 8-16.

Julkaistu 28.9.2021

Miten valitsen oikeanlaiset pohjalliset syksyn aktiviteetteihin?

On taas se aika vuodesta, kun kesäsandaalit laitetaan kaappiin odottamaan ensi vuoden ranta- ja terassikelejä. Tilalle kaivetaan lenkkareita, vaelluskenkiä ja kumisaappaita. Kesän helteisiin sopivat aktiviteetit vaihtuvat patikointiin, polkujuoksuun, sauvakävelyyn ja ehkä myös marjastukseen ja sienestykseen.

 

Patikointi ja vaellus

Patikointi on helppo ja edullinen liikuntamuoto, sillä se ei vaadi erikoisvarusteita. Tärkeää kuitenkin on, kuten muutenkin arjessa, että jalkineet ovat oikeankokoiset ja säähän sopivat. Pidemmille ja vaatimille vaellusreiteille tulisi valita vaelluskengät, jotka tukevat jalkaa epätasaisessa maastossa ja joiden pohja pitää hyvin liukkaillakin alustoilla.

 
                  Motion Control -iskunvaimennuspohjalliset

Vaelluskenkien pohjalliset olisi hyvä olla iskua vaimentavat ja kosteutta haihduttavat sekä raskaidenkin rinkkojen taakkaa kestävät. Esimerkiksi Motion Control – iskunvaimennuspohjalliset sopivat hyvin erilaisiin kenkiin ja niiden avosoluinen, hengittävä ja antibakteerinen polyuretaanikerros kuljettaa kosteutta pois ja pitää jalat kuivina. Pohjallisissa on päkiän kohdalla pehmeä tuki.

 

Juokseminen

Mills Terveyspohjalliset vaimentavat iskua ja palautuvat muotoon.

Vaikka juosta voi säällä kuin säällä, monet saattavat kokea, että helteitä viileämmällä, mutta talvipakkasia huomattavasti lämpimämmällä kelillä on miellyttävintä tehdä pidempiäkin lenkkejä. Syksyllä juostessa on otettava huomioon kylmyys, alustan liukkaus etenkin sadekeleillä sekä pimeys, kun päivät vähitellen lyhenevät talvea kohden. Mills Terveyspohjalliset sekä Motion Control – iskunvaimennuspohjalliset ovat oiva valinta juoksukenkiin.

Molemmissa on iskunvaimennusta ja materiaalina polyuretaania, joka palautuu helposti muotoonsa. Mills Muotopohjallisten kestävä SBR-kumi tuo pohjallisiin joustavuutta, ja niissä päkiän kohdalla olevat pienet reiät takaavat kosteudensiirron.  Maastossa ja poluilla juostessa kengissä tulisi olla riittävä tuki ja pito, jotta jalka pysyy epävakaasta ja muuttuvasta maastosta huolimatta tarpeeksi hyvin paikallaan ja loukkaantumisia ei pääse syntymään.

 

Sauvakävely

Mills Tukipohjalliset ovat puolipitkät ja tukevat päkiää sekä jalan sisäkaarta.

Sauvakävely sopii liikuntamuotona kaikenikäisille ja –kuntoisille liikkujille, sillä sen tehokkuutta voi itse helposti säädellä oman kunnon mukaan. Hyvissä kävelyjalkineissa on tukeva kantakuppi, iskunvaimennus kantapään alla, ja se on päkiän kohdalta joustava. Mills Tukipohjalliset ovat iskua vaimentavat ja jalan etuosaa keventävät puolipohjalliset. Ne soveltuvat hyvin myös päkiän alueen kiputiloihin sekä esimerkiksi ylirasittuneelle jalkaterälle.

Kovempitehoiseen sauvakävelyyn sopivat hyvin Mills Muotopohjalliset, jotka tasaavat painetta ja vähentävät liiallista kuormitusta koko jalkaterän alueella. Niiden kyky sitoa ja siirtää kosteutta on hyvä päkiän kohdalla olevien pienten reikien ansiosta.

 

Marjastus ja sienestys

Mills Muotopohjalliset tukevat päkiää ja vaimentavat kantaiskua.

Mustikoiden ja lakkojen aika alkaa olla tältä vuodelta ja ohitse, mutta puolukoita ja karpaloita löytynee vielä yllin kyllin. Syksy on myös mitä parhainta sienestysaikaa! Marja- tai sieniretkelle kannattaa valita kengiksi kumisaappaat tai vaelluskengät, jotka ovat vedenpitävät. Saappaisiin soveltuvat hyvin esimerkiksi Mills Muotopohjalliset, joita voidaan käyttää myös yksilöllisemmän pohjallisen valmistusmateriaalina. Koska kumisaappaissa ei yleensä ole kiristysmahdollisuutta, kannattaa huolella valikoida oikeankokoiset saappaat, jotta hölskymisestä syntyviä hankaumia ja rakkoja pääse aiheutumaan.

 

Nautitaan syksyn ulkoilukeleistä jalkojen hyvinvointia unohtamatta.