!

Rekisteröidy uusille verkkosivuillemme, jotta voit tehdä tilauksen. Saat sitten vahvistusviestin, tarkista sähköpostin roskapostilaatikko! HUOM! Myymälä on toistaiseksi suljettu, tilausten noudot vain sovitusti myymälältä.

Julkaistu 25.9.2019

Salisyylihappo tehoaineena ihonhoitotuotteissa

Salisyylihapon käytöllä ihonhoidossa on pitkä historia. Salisyylihappoa on käytetty erilaisten iho-ongelmien hoitoon yli 2000 vuoden ajan. Ensimmäisellä vuosituhannella salisyylihapon lähdettä, riippapajua, käytettiin känsien ja kovettumien hoidossa.

 

Salisyylihappoa eristettiin riippapajusta ensimmäisen kerran vuonna 1820. Muita salisyylihapon lähteitä luonnossa ovat koivu, poppeli sekä talvenvihreät lehdet. Salisyylihappoa voidaan valmistaa myös keinotekoisesti.

 

Mitä salisyylihappo on?

 

Salisyylihappo kuuluu hydroksihappojen ryhmään, johon kuuluvia aineita käytetään laajasti erilaisten kosmeettisten sairauksien ja iho-ongelmien hoitoon. Salisyylihappo on ihoa kemiallisesti kuoriva.

 

Kemiallisella kuorinnalla tarkoitetaan prosessia, jossa ihon pintakerrosta, orvaskesi (epidermis) kuoritaan osittain tai kokonaan verinahkaan (dermis) asti tai verinahka mukaan lukien. Salisyylihappo on rasvaliukoinen aine, jonka vuoksi se liukenee ihon pintakerroksen rasvaan ja esim. päänahan talirauhasiin.

 

Miten salisyylihappo vaikuttaa iholla?

 

Solutasolla salisyylihappo vaikuttaa häiritsemällä solujen välisiä liitoksia, se irrottaa soluja toisistaan. Solut eivät myöskään jatka liikakasvua, salisyylihapon vaikutuksesta ihon pintakerros ohenee. Salisyylihapolla on keratolyyttisiä ja komedolyyttisiä vaikutuksia. Salisyylihappo myös vähentää talin eritystä, mikä helpottaa aknesta kärsivien oireita.

 

Salisyylihappo kuuluu kemiallisesti salisylaatteiihin ja on sukua asetyylisalisyylihapolle, joka on kipua lievittävä ja tulehdusta estävä aine. Salisyylihapolla on siten myös tulehdusta estävä vaikutus, joka ilmenee 0,5 %-5 % pitoisuuksia käytettäessä. Salisyylihapolla on myös antimikrobinen ja antifungaalinen (sienten kasvua estävä) vaikutus.

 

Salisyylihapon käyttöaiheita:

 

  • akne
  • hyperkeratoottiset ihosairaudet, kuten psoriasis ja iktyoosi
  • känsät ja kovettumat
  • ylipigmentoitunut iho (melasmat)
  • ihon kemiallinen pintakuorinta

 

Turvallinen iholle.

 

Salisyylihappo on turvallinen ja hyvin siedetty kaikissa roduissa ja etnisissä ryhmissä ja kaikissa ihotyypeissä.

 

Lähde: Tasleem A.: Salisylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clinical, cosmetic and investigational dermatology 2015:8, 455-461.

Artikkeliin liittyviä tuotteita