!

Olemme avoinna ma-pe klo 8-16.

Julkaistu 3.12.2021

Silikoniortoosit ja ihon kevennys – vinkkejä käytännön työhön

Yksilöllisesti valmistettujen silikonisten varvasortoosien avulla voidaan tukea varpaiden asentoa sekä suojata hankaumilta. Niitä voidaan käyttää myös proteesin kaltaisesti varvastäytteenä. Varvasortoosien tehokkuus perustuu Davisin lakiin, jonka mukaan varpaat oikenevat, kun niitä pidetään tarpeeksi kauan oikeassa asennossa.

 

Yksilöllinen vai valmisortoosi?

Yksilöllisesti valmistettu silikoniortoosi istuu hyvin ja korjaa virheasentoja.

Yksilöllisesti muovattu silikoniortoosi on usein miellyttävämpi käytössä kuin tehdasvalmistettu tuote. Esimerkiksi valmis varpaanoikaisija on monesti liian suuri ja sen paikallaan pysymisessä voi olla haasteita.

 

Valmistuotteen vääränlainen käyttö on mahdollista, ja jalkavaivat voivat jopa pahentua tai aiheuttaa lisää vaivoja. Valmistuotteet vaativat enemmän perehtymistä oikean koon selvittämiseksi ja myös asiakkaan käytännönläheinen ohjaus tuotteen käyttöön on suotavaa. Valmistuote voi kuitenkin asiakkaalle oikeankokoisena toimia apuna lievän asentovirheen korjaamisessa. Comforsil-silikonituotesarjasta löytyy useita valmisortooseja, jotka tuovat nopean avun lievien asentovirheiden hoitoon.

 

Ortoosimassa valitaan käyttökohteen mukaan: suojaava ortoosi valmistetaan pehmeämmästä massasta (Bland Rose ja Bland Nature, kovuusluokka 2- 6) ja korjaava ortoosi kovemmasta (Orthesil, kovuusluokka 30). Frescon silikoniperusmassaa (kovuusluokka 14–16) voidaan käyttää suojaaviin ja lievästi korjaaviin ortooseihin, ja sitä voidaan sekoittaa muihin Frescon massoihin lukuun ottamatta 2-komponenttimassoja. Perusmassa sopii hyvin myös varvasproteesin tekoon.

 

Puolikova 2-komponenttimassa Duo 10 sopii hyvin suojaavan ja lievästi korjaavan varvasortoosin valmistukseen, ja kovempi Duo 30 korjaavan ortoosin tekoon. 2-komponenttimassan kovettamiseen ei tarvita katalyyttiä, toisin kuin muiden massojen kanssa työskennellessä. Koti- ja laitoskäynneillä voi käyttää Podikon-2-komponenttimassaa, joka on valmiiksi annosteltu, eikä sitä sen vuoksi tarvitse punnita.

 

Opi ortoosinvalmistuksesta verkkokurssilla

Haluatko oppia yksilöllisesti asiakkaalle tehtävän silikoniortoosiin valmistuksesta? Olemme kooneet Millsillä työskentelevien jalkaterapeuttien johdolla aiheesta kattavan tietopaketin ja käytännönläheisen verkkokoulutuksen “Opi tekemään yksilöllinen silikoniortoosi”.

 

Koulutusmateriaali sisältää muun muassa äänitteitä, kuvia, videoita ja tehtäviä. Saat myös kouluttajan tuen sähköpostitse. Verkkokurssin käytyäsi osaat suunnitella ja valmistaa asiakkaalle oikeanlaisen ortoosin ja motivoida sekä ohjeistaa asiakasta ortoosin käytössä.

 

Osta verkkokoulutus tästä.

 

Ihon suojaaminen vaikuttaa monin tavoin

Ihon suojaamisen tarkoituksena on poistaa tai vähentää iholle muodostuvaa hankausta, ennaltaehkäistä punoitusta ja hiertymiä sekä auttaa jo vaurioitunutta ihoa parantumaan. Esimerkiksi Fleece ihonsuojalevyn avulla voidaan suojata ihoa hiertymiltä sekä pehmustaa jalkaterää painepiikeiltä. Tuotetta voi käyttää myös kengän pehmustamiseen: mikäli iholle liimaaminen ei ole mahdollista ihorikon, -allergian tai – vaurion vuoksi, voidaan siitä leikata sopiva pala ja liimata kenkään ongelmakohtaan, esimerkiksi kantapään alueelle.

 

Iholle liimattavia suojatuotteita käytetään pääasiassa paikallisen kivun hoitoon ja ehkäisyyn. Niitä käytettäessä ammattilaisen tulee tarkistaa asiakkaan tai potilaan ihon kunto, allergiat sekä sairaudet, kuten diabetes.

 

Eri paksuisista huopalevyistä(2, 5, 7 ja 10 mm) voi askarrella esimerkiksi metatarsal bar –kevennyksen päkiän kiputilaan tai tasaamaan alueelle kohdistuvaa painepiikkiä. Huopalevyssä on ihoystävällinen liimapinta, joten sen voi kiinnittää suoraan iholle tai vaihtoehtoisesti pohjalliseen. Pohjalliseen liimattaessa pehmuste tulee ihoa vasten. Huopalevyistä voi tehdä myös U-kevennyksen, joka keventää metatarsaaliluun pään alueella olevaa painetta. Ohuemmasta levystä saa hyvin tehtyä esimerkiksi vasaravarpaasta aiheutuvan känsän suojaksi hevosenkengän mallisen suojuksen.

 

Kevennys suoraan iholle vai kenkään?

Pohjalliseen kiinnitettävä huopakevennys mahdollistaa esimerkiksi haavanhoitotuotteiden jättämisen iholle, jolloin niiden päivittäin vaihtaminen on helpompaa. Kun kevennys laitetaan suoraan iholle, se tasaa alueelle kohdistuvaa painetta siirtämällä sitä pois painekohdasta. Iholle liimattaessa tulee muistaa huomioida asiakkaan mahdolliset haavat, liima-allergia sekä heikentynyt verenkierto alaraajoissa. Ihon kuntoa tulee myös seurata säännöllisesti kevennyksen ympäriltä ja alta.

Soft Next joustosidosta voi käyttää monipuolisesti.

 

Soft Next –joustosidos on itseensä kiinnittyvä, ihoon tarttumaton joustava sidos sormien ja varpaiden suojaamiseen. Se toimii myös haavasidoksena. Joustosidoksesta voi tehdä myös varpaanerottajana pyörittämällä siitä rullan, joka asetetaan varvasväliin estämään hankausta tai suojaamaan känsää tai syylää.

 

Monesti ihon suojaukseen ja kevennykseen käytettävät tuotteet ovat monikäyttöisiä ja usein niiden käytössä vain mielikuvitus on rajana: tuotteita voi leikata ja yhdistellä. Ihon suojaaminen on paitsi kivun lievitystä ja hankaumista syntyvän paineen helpottamista, myös jalkaongelmien ennaltaehkäisyä. Ei pidä unohtaa myöskään säännöllistä rasvaamista, sillä ihon kosteana pysyminen on tärkeä keino välttää ihomuutosten ja erilaisten infektion synty.

 

Lue lisää Mills Huoparenkaiden käytöstä jalkojen kipukohtien kevennyksessä ja tutustu silikoniortoosi-verkkokoulutukseen.