!

Olemme avoinna ma-pe klo 8-16.

Julkaistu 21.5.2024

Mills Teepuuöljy avuksi kynsisienen hoitoon

Teepuuöljy on eteerinen öljy, joka koostuu yhdistelmästä eri kemiallisia ainesosia. Teepuuöljyn antimikrobiset ominaisuudet ovat tunnettuja ja sen käyttö perustuukin perinteisten kasvirohdosten tapaan pitkään kokemukseen erilaisten iho-ongelmien hoidossa. Teepuuöljystä on tehty lukuisia eri tutkimuksia erilaisilla pitoisuuksilla löytämättä selkeää lääketieteellistä tehoa. Erään tutkimuksen mukaan Teepuuöljyn on kuitenkin havaittu olevan yhtä tehokas tukihoito kynsisienen hoitoon, kuin paikallisesti annosteltavan lääkeaineen.[1] Öljyn antimikrobisia vaikutuksia on tutkittu laajasti ja havaittu käytännössä vuosikymmenten ajan.[2] [3] Teepuuöljyllä on todettu anti-inflammatorisia l. tulehdusta estäviä vaikutuksia esim. histamiinivälitteisessä reaktiossa, kuten hyönteisten puremissa ja kutisevissa paukamissa.[4] Öljyä on tutkittu myös erilaisissa iho-oireiden ja sairauksien hoidossa.[5]

Estä hapettuminen, vältä allergisoivien aineiden synty

Teepuuöljy on altis hapettumiselle, joka voi muuttaa öljyn koostumusta ajan saatossa. Hapettumisen estämiseksi öljy pakataan valolta suojattuun pakkaukseen, joka on mahdollisimman vähän kosketuksissa ilman hapen kanssa. Tiedetään että, mitä pidempään öljy on altis hapettumiselle (valo, ilma tai korkea lämpötila), öljyyn muodostuu sellaisia hapettumistuotteita, jotka voivat herkistää ihoa tai aiheuttaa allergiaa. Tästä syystä pakkaus on hyvä säilyttää valolta suojattuna, käytön jälkeen nopeasti ja hyvin suljettuna normaalissa huoneenlämpötilassa. Yleisesti ottaen teepuuöljyn aiheuttamien mahdollisten sivuvaikutusten ilmaantuminen on tutkimusten mukaan kuitenkin hyvin vähäistä.

Käyttö iholla mieluiten laimennettuna

Teepuuöljy on EU-kosmetiikkalainsäädännön alainen rekisteröity kosmetiikan raaka-aine (Teepuuöljy CosIngissä). Teepuuöljyn ei ole todettu aiheuttavan välitöntä vaaraa tai merkittävää haittaa paikallisesti annosteltuna. Pitkään käyttökokemukseen ja käytäntöön perustuen puhdasta, laimentamatonta teepuuöljyä on mahdollista käyttää iholla lyhytaikaisesti ja pienissä määrin (tippa) esim. hyttysten puremien hoitoon. Koska teepuuöljyllä on kuitenkin tutkimustiedon mukaan olemassa oleva riski aiheuttaa herkistymistä, on yleisesti suositeltavaa laimentaa teepuuöljyä ennen iholle annostelua. Jalkojenhoidossa suosittelemme laimentamattoman öljyn käyttöä suoraan kynnelle (tippa) tai laimennettuna esim. kylpyveteen tai voiteeseen. Teepuuöljyn käytössä tulee myös varoa limakalvokontaktia, herkkiä ihoalueita kuten silmiä ja avohaavoja.

Korkealaatuinen Mills Teepuuöljy

Laatutietoisesti valmistettu  Mills Teepuuöljy (tn 9291235) on puhdasta 100 % teepuuöljyä, ja se valmistetaan Teepuun kasvualueella Australiassa. Tuote on osa suomalaista, tarkoin valikoitua Mills-tuotesarjaa. Mills Teepuuöljyn pakkauksessa käyttötarkoitus ja varoitukset: Muutama tippa kynnelle tai kylpyveteen. Ei suositella 100 % öljyä suoraan iholle. Sekoita esim. 1-2 tippaa voiteeseen. Vain ulkoiseen käyttöön. Ei eläimille. Voi ärsyttää silmiä. Herkkäihoisten ei tule käyttää laimentamatonta öljyä. Teepuuöljyn käytössä lapsilla tulee noudattaa varovaisuutta. Teepuuöljy-pakkaus tulee säilyttää lasten ulottumattomissa.

Mills Teepuuöljyä suositellaan:

  • kynsisienen hoidon tueksi
  • ihoa rauhoittavaan ja antiseptiseen jalkakylpyyn
  • hyönteisten puremiin ja kutiseviin paukamiin

Infektoituneen kynnen hoito

  1. Pehmennä varpaankynnet ensin esim. jalkakylvyssä tai suihkussa. Sekoita Mills Teepuuöljyä muutama tippa jalkakylpynesteeseen ja kaada seos lämpimään kylpyveteen. Pidä jalkoja jalkakylvyssä korkeintaan muutaman minuutin ajan. Kuivaa jalat huolellisesti pyyhkeellä, myös varvasvälit.
  2. Leikkaa kynnet varpaanpään muotoon tehokkailla Mills Snippi kynsileikkureilla, jotka leikkaavat myös paksuntuneita varpaankynsiä. Älä pyöristä kynsiä.
  3. Tasoita kynnet viilalla. Muista desinfioida kaikki välineet käytön jälkeen!
  4. Tiputa infektoituneelle kynnelle yksi tippa rauhoittavaa ja antiseptista Mills Teepuuöljyä.
  5. Noudata hoidossa mahdollisia lääkärin antamia muita ohjeita.

 

Lähteet: The effectiveness and safety of Australian tea tree oil. The Rural Industries Research and Development Corporation, Australian Tea Tree Industry Association 2007; Opinion on Tea tree oil. Scientific Committee on Consumer Products SCCP/1155/08, European Commission 2008

[1] Buck D ym; Comparison of two topical preparations for the treatment of onychomy-cosis: Melaleuca alternifolia (tea tree) oil and clotrimazole. J Fam Pract; 38:601-5, 1994 (tiivistelmä).

[2] Li W ym; The dynamics and mechanism of the antimicrobial activity of tea tree oil against bacteria and fungi. Appl Microbiol Biotechnol 100:8865-75, 2016 (tiivistelmä).

[3] Carson Cym; Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicro-bial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 19:50-62, 2006

[4] Koh K ym; Tea tree oil reduces histamine-induced skin inflammation. J Dermatol. 147:1212-7, 2002 (tiivistelmä).

[5] Pazyar N ym; A review of applications of tea tree oil in dermatology. Int J Dermatol 52:784-90, 2013 (tiivistelmä)