!

Olemme avoinna ma-pe klo 8-16.

Julkaistu 15.2.2023

Viisi vinkkiä mikromoottorin kunnossapitoon

Mikromoottori tai ammattilaisten keskuudessa vakiintunut ilmaisu, pora, on monen jalkojen- ja kauneudenhoidon ammattilaisen säännöllisessä käytössä oleva työväline. Pora voi olla nestesumulla ihoa viilentävä pora tai imuritoiminnolla työskentelyssä irtoavaa ihopölyä pölypussiin imevä pora. Molempien porien suhteen käyttäjiä on tasaisesti. Jotkut vannovat nestesumuporan puolesta, koska nestesumu vähentää ilmaan pölyävän ihon määrää ja viilentää hiottavaa ihoa ja kynttä. Imuripora imee pölyn ja lian pölypussiin ja siten vähentää hoitotilaan jäävän iho- ja kynsipölyn määrää. Kolmas mikromoottorityyppi on kuivapora, jossa ei ole imuri- eikä nestesumutoimintoa. Käytätpä millaista poramallia tahansa, kannattaa sitä huoltaa itse, jotta se pysyisi mahdollisimman pitkään hyvässä käyttökunnossa ja välttyisit yllättäviltä huolto- ja laitekuluilta. Kokosimme tähän artikkeliin tärkeitä poran huoltoon liittyviä toimenpiteitä, jotka jokaisen poranomistajan olisi hyvä hallita.

 

1. Vaihda imuriporan pölypussi

 

Tyhjennä imuriporan pölypussi, kun pora ilmoittaa sen olevan täynnä. Pölypusseja kannattaa olla valmiina aina muutama kappale varastossa, jotta vaihtotarpeen ilmaantuessa niitä olisi valmiiksi saatavilla. Eri laitteissa on erilaiset pölypussin täyttymisen ilmaisijat. Tutustu imuriporasi käyttöohjeeseen, ja tarkista, miten pora ilmaisee pölypussin täyttymisen. Katso videolta, miten pölypussi vaihdetaan Podotronic C300-imuriporaan.

 

 

2. Puhdista imuriporan käsikappale myös sisältä

 

Imuriporan käsikappale on sen tärkein osa. Siinä sijaitsee poran moottori ja poranterän tukikohta eli istukka. Säännöllisessä käytössä ollessaan imuriporien osat altistuvat suurelle määrälle iho- ja kynsipölyä, joka tunkeutuu laitteen sisäosiinkin ja voi saada aikaan ongelmia sen toiminnassa, jos poraa ei puhdisteta säännöllisesti. Pöly kerää kosteutta ja kosteus altistaa korroosiolle, eli ruostumiselle. Kalliin imuriporan osien ruostuminen on estettävissä hyvällä puhdistuksella. Mitä enemmän poraa käytät, sitä useammin käsikappaleen puhdistus myös sisäpuolelta on suositeltavaa tehdä.

 

 

 

3. Puhdista poran näkyvät pinnat

Kaikkien mikromoottoreiden näkyvät pinnat tulisi puhdistaa joka käyttökerran jälkeen pölystä ja liasta pyyhkimällä soveltuvaan desinfiointiaineeseen kostutetulla pyyhkeellä. Soveltuvia aineita ovat esimerkiksi Erisan Des ja varsinaiseen pyyhintään soveltuu esimerkiksi pieneksi leikattu Soft-kuivausliina tai käyttövalmiit, alkoholittomat desinfiointipyyhkeet.

 

4. Pese nestesumuporan vesisäiliö

Nestesumuporassa ei ole pölypussia, jota tarvitsisi vaihtaa. Kuitenkin on muutama kohta, joiden hygieniaan kannattaa kiinnittää huomiota nesteporassa. Nestesumuporassa on erittäin suositeltavaa käyttää ainoastaan tislattua vettä tai Akkuvettä. Vesijohtoveden sisältämä kalsium kerääntyy nestesumuporan ohuihin putkiin ja aiheuttaa tukoksia sekä pahimmillaan moottoriongelman.

 

Vaikka nestesumuporassa käytettäisiin vain Akkuvettä tai tislattua vettä, tulee sen vesisäiliön puhtaudesta pitää huolta. Nestesumuporan vesisäiliö kannattaa pestä ja desinfioida säännöllisesti, jotta bakteerien kasvu säiliössä estetään. Limoittunut vesisäiliön sisäpinta on epähygieeninen, ja  bakteeripitoinen sumuvesi on infektioriski itsellesi ja asiakkaalle. Nesteporan ulkopinnat kannattaa myös pyyhkiä päivittäin tai käytön mukaan.

 

Nestesumuporan letkut ja vesisäiliö kannattaa puhdistaa välillä tyhjäkäyttämällä alkoholin (max. 30 %) ja veden seoksella. Tällöin letkuissa olevat mahdolliset mikrobijäämät saadaan poistettua. Tämä puhdistustoimenpide kannattaa tehdä myös ennen lomalle lähtöä tai poran laittamista käyttötauolle muusta syystä. Tällöin putkistoihin ei jää mikrobistoa viikoiksi muhimaan.

 

5. Huolla ja huollata ajoissa

 

Tee mikromoottorin huoltotoimenpiteistä itsellesi säännöllinen asia, ja voit säästää laitehankinta- ja huoltokuluissa. Jos mikromoottori alkaa pitämään kummallista ääntä tai jos selvästi huomaat eron laitteen tehossa tai jos käsikappale kuumenee käytössä, on hyvä heti varata aika poran ammattihenkilön tekemään vuosihuoltoon. Ongelma poran sisällä saattaa muuttua kalliimmaksi huoltaa, mitä kauemmin käytät kummasti käyttäytyvää, ääntelevää tai kuumenevaa poraa. Muista siis seurata porasi toimivuutta ja tehokkuutta!

Tutustu mikromoottoreihin tästä