!

Olemme avoinna ma-pe klo 8-16.

Julkaistu 11.9.2020

Puhdista ja huolla työvälineitä

Instrumenttien kunnosta kannattaa pitää huolta, jotta ne toimivat tarkoituksenmukaisesti ja kestävät käytössä. Tässä artikkelissa kerromme käytännönläheisesti, miten instrumentteja kannattaa puhdistaa ja huoltaa.

Uudet instrumentit tulevat tehtaalta hieman öljyttyinä. Ennen uusien instrumenttien käyttöönottoa pestään tehdasöljy niistä huolellisesti pois. Vesijohtoveden korkeat rauta- tai mineraalipitoisuudet voivat aiheuttaa värimuutoksia, joten tarvittaessa suorita huuhtelu käyttäen Akkuvettä.

Kannattaa huomioida, että välineitä ei saisi merkitä kaivertamalla tai raaputtamalla. Valmistaja ei anna takuuta kaiverretuille tai raaputetuille välineille. 

 

Puhdista instrumentit näin, kun käytössä on Maxi kuumailmasterilaattori:

1: Laita likaiset välineet suoraan desinfiointiliuokseen. 

Erisan Des 5 l kanisteri

Käytä astiana liotusallasta tai desiboxia. Näistä molemmista on muutama kokovaihtoehto. Leikkurit laitetaan terät avattuina desinfiointiliuokseen.

Vaihtoehdot desinfiointiliuoksiin:

  • Erisan Desi > 2 % liuos, 30 min desinfiointiaika. Oikea sekoitussuhde on tällöin 980 ml vettä ja 20 ml Erisan Desiä

TAI

  • Erisan Oxy+ -liuosta > 5 % liuos 15 min.  Tällöin yksi Erisan  Oxy+-annospussi laitetaan 1 litraan vettä. Kannellista astiaa ei kannata lukita ilmatiiviiksi liuoksen vaahtoamisen ja hapen vapautumisen ansiosta. Erisan Oxy+ -annospusseja on saatavilla yhden, 10 kpl ja 50 kappaleen pakkauksina. Annospussien ansiosta desinfiointi on helppo tehdä vaikka asiakaskäynnillä.
Erisan Oxy annospussi

Osta tästä Erisan Desiä

Osta tästä Erisan Oxy+

Ultraäänilaitteessa käytettäessä Erisan Desiä > 2 % liuos > pesuaika 8 min ja liotusaika 22 min, jolloin desinfiointiaika yht. 30 min. Käytettäessä ultraäänilaitteessa Erisan Oxy+-liuosta, pesuohjelma 1-5 min ja kokonaisliotusaika 15 min.

Jos välineissä näkyy vielä vaikutusajan jälkeen likaa, harjaa ne lopuksi samassa desinfiointiliuoksessa.

2: Huuhdo huolellisesti

Suosittelemme värimuutosten ehkäisemiseksi huuhteluun Akkuvettä.

Kuivaa välineet tarkasti, erityisesti nivelet. Kuivaaminen on tärkeätä pintaruosteen muodostumisen ehkäisemiseksi. Kuivausliina kuivaa tehokkaammin kuin paperipyyhe.

Osta tästä Akkuvettä

Osta tästä SOFT -kuivausliinoja

3: Laita välineet Gimette-kuumailmasterilaattoriin

Maxi kuumailmasterilaattori on erittäin tilava.

Tilavaan Gimetteen mahtuu kerralla 500 g painon edestä välineitä ja 180 asteessa käsittelyyn tarvitaan enimmillään 1 tunti.

Pakkaa instrumentit vierekkäin alumiinilaatikkoon tai sterilointipussiin. Ainoastaan samasta materiaalista valmistettuja instrumentteja tulisi steriloida samanaikaisesti. Erilaatuiset metallit saattavat reagoivat keskenään ja instrumentit voivat tummua tai niihin voi tulla värimuutoksia.

Käytä indikaattoriteippiä varmistuaksesi, että sterilointi on onnistunut.

Osta tästä Gimette-kuumailmasterilaattori

4: Öljyä leikkurit viikoittain tai aina, kun ne tuntuvat jäykiltä

Nivelöljy pitää leikkurit hyvässä kunnossa

Tiputa tippa nivelöljyä molemmin puolin leikkureiden nivelpintoja. Säännöllinen öljyäminen on tarpeen, sillä sterilaattorin korkea lämpötila kuivattaa niitä. Pintaruosteen ja värjäytymien poistamiseen sopii Puhdistuskumi. Tummuneita instrumentteja ja useimpia poranteriä voidaan puhdistaa ruosteesta käyttäen Erisan Steeliä sen käyttöohjeen mukaan.

Välinehuoltokaavio selkeyttää työvaiheita. Tulosta se käyttöösi työpisteen seinälle!

Välinehuollon tuotepaketti sisältää

  • 5 annospussia Erisan Oxy+-desinfiointijauhetta,
  • 2 kpl Desibox 1000 ml,
  • 1 kpl messinkiharja,
  • 1 kpl instrumenttiotin ja
  • pyöreä desinfiointiastia poranterille.

Osta tästä välinehuollon tuotepaketti